Composable: een nieuw tijdperk in digitale architectuur

In het huidige digitale tijdperk sta je als bedrijf voor een cruciale technische tweesprong. Je kunt het vergelijken met de selectie van een gereedschapskist voor je werk. Kies je voor één multifunctioneel Zwitsers zakmes of selecteer je verschillende gespecialiseerde tools die elk uitblinken in hun specifieke taak? Dit is precies de keuze waar jij voor staat bij het ontwikkelen van je digitale landschap.

Schermafbeelding 2024 10 25 om 13.28.01

Van monolithisch naar composable

De traditionele aanpak van digitale architectuur is gebaseerd op monolithische systemen. Dit zijn alles-in-één oplossingen die als één groot blok functioneren. Gartner voorspelt (en NOBEARS ziet het ook zo) dat we aan de vooravond staan van een revolutie. Die waarin het ontwerp-mantra voor nieuwe applicaties ‘composable API-first of API-only’ is. Traditionele alles-in-een systemen behoren hiermee tot het verleden. 

Nadelen van een monoliet

De vraag is waarom deze ontwikkeling zich voordoet. We hebben tenslotte lange tijd systemen die elke benodigde functionaliteit omvatten gezien als dé oplossing.  Een alles-in-een oftewel monolithische strategie noemen we dat. Logisch, want in het verleden gaf een monoliet je een voorsprong in de markt vanwege de degelijkheid en sterk geïntegreerde functies. De beperkingen van monolithisch beginnen zich echter steeds duidelijker af tekenen. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Alles-in-een systemen zijn moeilijk aan te passen aan veranderende marktomstandigheden;
  • De complexiteit en kosten stijgen naarmate het systeem groeit;
  • De rigide structuur belemmert innovatie;
  • Fouten in één onderdeel kunnen het hele systeem beïnvloeden.
Schermafbeelding 2024 10 24 om 17.20.23

De kracht van composable

Een composable architectuur biedt een frisse benadering met drie kernprincipes. Zo zorgt cloud-native SaaS, oftewel softwaretoepassingen die volledig zijn ontworpen en gehost in de cloud, voor flexibele schaalbaarheid. Je kunt eenvoudig opschalen als het gebruik toeneemt. Bijkomend voordeel is dat je alleen betaalt voor daadwerkelijk gebruik (pay-per-use kostenmodel). Bovendien profiteer je van automatische updates en onderhoud.

Vrijheid en componenten

Het tweede principe is dat composable ‘tech-agnostic’ is. In het kort komt dit erop neer dat je vrij bent in welke technologische componenten je inzet. De infrastructuur is zo opgezet dat verschillende platforms naadloos zijn te integreren en er geen vendor lock-in is. Composable is ook gebaseerd op de inzet van componenten, waarbij je je infrastructuur modulair opbouwt uit losse, van elkaar onafhankelijke componenten. Je kunt componenten vervangen als je business of klanten daarom vragen.

Schermafbeelding 2024 10 24 om 17.21.28

MACH: de blauwdruk voor succes

De MACH-architectuur (Microservices, API-first, Cloud-native, Headless) vormt het fundament van moderne composable systemen. Deze aanpak maakt het mogelijk om sneller nieuwe functionaliteit te implementeren en sneller te reageren op marktveranderingen. Daar komt bij dat MACH zorgt voor een kosteneffectievere architectuur die ook nog eens de flexibiliteit biedt om innovatiever om te gaan met je technologie. 

Praktijkvoorbeelden 

Laten we kijken naar enkele succesvolle implementaties:

PROINDUSTRY

Een innovatief recruitmentplatform dat verschillende specialistische tools combineert:

  • Salesforce voor vacaturebeheer
  • Statamic voor content management
  • Laravel voor bedrijfskritische functionaliteiten

Hunkemöller

De bekende lingerie retailer integreert:

  • Pimcore voor productinformatie
  • BrightSign voor in-store displays
  • Salesforce Commerce Cloud voor klantenbinding
  • Een headless app voor moderne gebruikerservaringen

T-app

Een vooruitstrevende zorg-app die gebruik maakt van:

  • Statamic voor content
  • Agora voor communicatie
  • Mollie voor betalingen
  • Laravel voor het portaal
Schermafbeelding 2024 10 24 om 17.23.09

Niet alles in één keer

Een veelgehoorde zorg bij composable architecturen is het behouden van overzicht. De oplossing ligt in een integratieplatform dat fungeert als een centrale hub. Vergelijk het met een moderne stekkerdoos die alle componenten met elkaar verbindt en laat communiceren. De transitie naar een composable architectuur vereist planning en expertise. Het goede nieuws is dat je niet alles in één keer hoeft om te gooien. Een stapsgewijze aanpak, waarbij je nieuwe ontwikkelingen vanuit een composable perspectief benadert, kan de weg vrijmaken voor een volledig modulair landschap.

Schermafbeelding 2024 10 24 om 17.20.50

Conclusie

Het composable digitale landschap is de toekomst van digitale architectuur. Met de toenemende behoefte aan flexibiliteit, snelheid en innovatievermogen, biedt deze aanpak je de tools om succesvol te zijn in een steeds veranderende digitale wereld. De vraag is niet langer óf je moet overstappen naar composable, maar wanneer en hoe je deze transitie het beste kunt maken. De voorbeelden laten zien dat composable architectuur geen theoretisch concept is, maar een bewezen aanpak die bedrijven helpt hun digitale ambities waar te maken. Door de juiste partners te kiezen en een duidelijke strategie te volgen, kan elk bedrijf de vruchten plukken van deze moderne architectuur. En NOBEARS is zo’n partner.

Meer weten over de voordelen van Composable Commerce voor je webshop? We hebben een top 5 opgesteld