Creative

User Generated Content: de ‘nieuwe’ manier van marketing

Schermafbeelding 2024 05 22 om 16.24.53
Merel Saarloos
Digital Marketeer
13 juni 2024
Leestijd 4 minuten

In 2016 - een eeuwigheid geleden in de online wereld - schreef Frankwatching er al een blog over: User Generated Content (UGC). In 8 jaar tijd heeft deze manier van contentproductie een explosieve groei doorgemaakt. Het vormt voor veel merken al een vast onderdeel van de marketingstrategie en is enorm populair op Instagram, TikTok en YouTube. Digital Marketeer Merel schreef er een blog over.

IDF07876 min

Authenticiteit als prioriteit

Het woord zegt het al: User Generated Content is content die gemaakt is door de gebruiker. Iemand uit de doelgroep, zoals jij en ik. En dus niet een influencer waarbij je je afvraagt hoeveel duizend euro diegene heeft betaald om een product aan te prijzen. Een van de voordelen van UGC is dat er minder hoge productiekosten zijn, want veel van deze content kun je eenvoudig schieten met je telefoon. En aangezien marketing steeds meer gaat over authenticiteit en originaliteit, is UGC de perfecte oplossing om snel en efficiënt je product of dienst onder de aandacht te brengen bij jouw ideale doelgroep.

IDF07867

Deel uitmaken van een groep
Deze vorm van marketing richt zich vooral op Generatie Z en millennials. Dit heeft ook alles te maken met de snelle, persoonlijke manier van het vermarkten van een product of dienst. Daarnaast past UGC ook bij de behoefte om ergens bij te willen horen. Mensen zijn sociale dieren en willen deel uitmaken van een groter geheel. Daar komen de overtuigingsprincipes van Robert Cialdini om de hoek kijken. Want als jij ziet dat the girl next door ook fan is van dat merk, dan komt dat toch een stuk dichterbij dan wanneer een ‘onbereikbare’ influencer iets aanprijst. 

Tikkie en Dopper
Het mooie van deze vorm van content is dat je de video’s of beelden op allerlei manieren kan aanvliegen, afhankelijk van het doel en het merk. Een video met een vleugje humor en persoonlijkheid paste bijvoorbeeld enorm goed bij bedrijven zoals Tikkie of Dopper, de wat jongere merken. De wat meer serieuze, informerende content past beter bij overheidsinstanties of organisaties die bijdragen aan de maatschappij. Al is er natuurlijk geen limiet op wat je wel en niet kan doen, zolang het doel van de video maar duidelijk is voor de kijker.

iStock 1412242466 v3

Hoe zet je User Generated Content in?
Het inzetten van UGC vergt een duidelijke planning. Het belangrijkste is om in je scripts het doel van de content duidelijk te hebben. Wat wil je bereiken? Wat wordt de call-to-action? En voor wie zijn de video’s bedoeld? Vanuit dit startpunt kun je het script verder uit gaan werken, zowel tekstueel als visueel. Hoe duidelijker het script is, hoe sneller de video af is. En je dus snel inspeelt op een trend.

Engagement als basis
UGC staat of valt vanzelfsprekend met engagement van je gebruikers. Zij moeten gestimuleerd worden om content te creëren. Veel merken hangen hier ambassadeursschap aan. Denk daarbij aan merken als MOYU of Tony's Chocolonely
. Je houdt de kosten voor content laag, terwijl je jouw fans als het ware een podium geeft. 

NOBEARS office 18

Conclusie
Het inzetten van UGC vergt planning en een duidelijke briefing. Zolang je dit goed voorbereidt, is het een kwestie van het blijven enthousiasmeren van jouw ambassadeurs.