Marketing
Branding

TikTok: meer dan alleen dansende tieners op social media

Schermafbeelding 2024 05 22 om 16.24.53
Merel Saarloos
Digital Marketeer
16 september 2024
Leestijd 4 minuten

De afgelopen jaren is TikTok wereldwijd uitgegroeid tot één van de populairste social media. De gebruikscijfers zijn dan ook hoog: maandelijks wereldwijd 1 miljard actieve gebruikers, waarvan 5,7 miljoen in Nederland. Waar TikTok in het begin bekendstond om de dansende tienermeiden en -jongens, komen veel bedrijven erachter dat je dit medium ook slim kan inzetten voor social media marketing. In deze blog bespreken we de redenen waarom je TikTok zou moeten overwegen, of waarom juist niet. 

DSC9124 Enhanced NR

Waarom zou je TikTok wél in je strategie gebruiken

Tools om jou te helpen

Naast dat TikTok een social media platform is, biedt de desktop versie ook een creative hub met verschillende tools die je kan gebruiken om de beste social video’s te maken. Denk hierbij aan een script generator en een video editor. Alles om jouw video’s eenvoudig zo boeiend mogelijk te maken. Of je nu een opvallende productlancering wilt delen of deel wilt nemen aan een populaire challenge, TikTok biedt je de middelen om dit professioneel en aantrekkelijk te doen.

Als inspiratiebron en zoekmachine

Steeds meer mensen gebruiken TikTok niet alleen voor entertainment, maar ook als inspiratiebron en als zoekmachine. Gebruikers zoeken naar ideeën, producten, hotspots en meer. Als bedrijf kun je hiervan profiteren door relevante content te maken die inspeelt op deze informatiebehoeften. Of het nu gaat om DIY-tutorials, productdemonstraties of lifestyle-content; je kunt jouw merk positioneren als een betrouwbare bron van informatie en inspiratie.

DSC9133 Enhanced NR

Snel inspelen op trends

Een van de grootste voordelen van TikTok is de mogelijkheid om trends te volgen en hierop in te spelen. Het platform is vaak de bakermat van nieuwe virale content en biedt bedrijven de kans om hun eigen merk te koppelen aan deze trends. Door actief en alert te blijven op wat er speelt op TikTok, kun je snel inspelen op populaire challenges, muziek en thema's die relevant zijn voor jouw doelgroep. Dit verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar laat ook zien dat je merk up-to-date en betrokken is.

Lage kosten voor advertenties

In vergelijking met traditionele advertentieplatforms zijn de kosten voor TikTok-advertenties relatief laag. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor bedrijven met een beperkt budget, die toch een breed publiek willen bereiken. Het platform biedt verschillende advertentieformats, zoals in-feed ads, branded hashtags en top-view ads. Allemaal formats die effectief zijn in het trekken van aandacht. Bovendien kun je met gerichte advertenties precies de demografische groepen bereiken die voor jouw bedrijf relevant zijn.

DSC9136

Wanneer zou je TikTok niet moeten inzetten? 

Wanneer je ‘het er even bij doet’

TikTok is geen platform dat je er zomaar ‘even bij’ kunt doen. Het vereist toewijding, creativiteit en consistentie. Als je niet in staat bent om consistent kwalitatieve content te creëren en te posten, of als je geen tijd hebt om trends te volgen en erop in te spelen, dan is TikTok waarschijnlijk niet de beste keuze. Je bent alleen succesvol op TikTok met een strategische aanpak en de bereidheid om te experimenteren en te investeren in contentcreatie.

Doelgroep boven de 50 jaar

Hoewel TikTok steeds diverser wordt, is het platform nog steeds voornamelijk populair onder jongere generaties. Als jouw bedrijf zich richt op een oudere doelgroep boven de 50 jaar, dan zit je doelgroep waarschijnlijk niet op TikTok. In dat geval zijn er waarschijnlijk andere platforms die beter aansluiten bij de demografie van je klanten.

iStock 1412242466 v2

Je imago past niet bij TikTok

TikTok staat bekend om zijn informele, speelse en soms zelfs uitslovende aard. Als jouw merk een meer formeel, serieus of conservatief imago heeft, kan het lastig zijn om je op een authentieke manier te presenteren op het platform. De stijl en toon van TikTok passen misschien niet bij de waarden en het imago dat je wilt uitstralen. Dit kan leiden tot een mismatch tussen je merk en de verwachte content op TikTok.

Bekijk dus kritisch of TikTok voor jou meerwaarde heeft

Al met al biedt TikTok veel mogelijkheden voor bedrijven die hun merk op een creatieve en betrokken manier willen promoten. Met krachtige videoproductietools, de rol van TikTok als inspiratiebron en de mogelijkheid om snel op trends in te spelen is het een platform dat absoluut de moeite waard kan zijn. Zeker als je daar de relatief lage advertentiekosten bij optelt. Zoals met elke marketingstrategie, is het echter belangrijk om kritisch te kijken of TikTok past bij je doelgroep, merkidentiteit en beschikbare middelen. Is dit niet het geval, dan is het wellicht beter om je te focussen op andere kanalen.