De belofte van CRO - en hoe je er de vruchten van plukt
CRO - of conversieratio optimalisatie - is een veelbesproken onderwerp in digital marketing. Maar ondanks dat het nut ervan buiten kijf staat, vraag je je wellicht af op welke manier je hier het beste gebruik van kunt maken. In dit artikel leggen we uit op welke manier je de vruchten van CRO kunt plukken zonder grote investeringen te hoeven doen in dure tooling of gespecialiseerde CRO-teams.
Het begint bij je doelgroepen
CRO begint bij je bestaande doelgroepen - en het begrijpen van hun behoeften, wensen en frustraties. Het gaat een stuk verder dan het A/B-testen van de kleur van je primaire call to action button: een goed CRO traject heeft als doel om je doelgroep beter te begrijpen en bedienen - zodat het voor hun gemakkelijker wordt om te converteren. Daarmee heeft het veel raakvlakken met UX design en kan het een mooie plek innemen binnen bijvoorbeeld een groter ontwikkeltraject van je (nieuwe) site of app. Maar ook zonder grote development plannen op de horizon valt er veel uit CRO te halen.
De rol van data binnen CRO
Dataverzameling en -analyse spelen een belangrijke rol bij het goed uitvoeren van een CRO-traject. Niet alleen om een juiste effectmeting van je inspanningen te kunnen doen, maar ook om gebruiksdata van je doelgroep in kaart te brengen. Vandaag de dag zien we nog té vaak dat er in design en development keuzes worden gemaakt op basis van de mening van de klant of developer. En dat terwijl gebruiksdata - van je daadwerkelijke doelgroep - feitelijk voor handen ligt. Een waardevolle tool die je kunt gebruiken om meer grip te krijgen op die gebruiksdata is Hotjar. Waar Google Analytics globaal het gebruik van je site in kaart brengt, kun je met Hotjar door middel van hittekaarten, sessie-opnames, survey-vragen en een feedback widget een beter beeld krijgen bij hoe verschillende pagina’s op je site worden gebruikt. Hierbij is het belangrijk dat je je richt op de pagina’s die cruciaal zijn in de klantreis van jouw bezoeker. Als je lukraak alle sessie-opnames van de afgelopen maanden bekijkt, kom je waarschijnlijk niet veel verder. Een weloverwogen volgordelijkheid waarin je steeds gedetailleerdere en kwalitatieve data afgaat, is daarom zeker aan te raden.
Best practice could be your worst practice
Net zoals smaak en persoonlijke voorkeur wordt ook nog steeds vaak teruggegrepen op zekere ‘best practices’ op het gebied van CRO. En natuurlijk, er zijn heus wel een paar no brainers die je kunt toepassen zonder daarvoor uitgebreid onderzoek te hoeven doen. Maar het klakkeloos overnemen van deze best practices is een grote valkuil, want hierbij wordt vaak niet gekeken naar de toepasbaarheid op jouw doelgroep. Hetgeen voor een soortgelijk bedrijf in een soortgelijke industrie werkt, hoeft namelijk niet ook voor jou te werken. Jouw doelgroep en gebruikers verschillen immers van die van je concurrenten. Het is daarom raadzaam om aanpassingen die mogelijk een grote impact hebben, eerst goed te testen voordat ze op grote schaal worden doorgevoerd.
Al met al hoef je dus geen grote investeringen te doen in fancy top-market tools of een gespecialiseerd team van 34 CRO-marketeers om je voordeel te behalen met conversieratio-optimalisatie. Met een weloverwogen plan van aanpak en een oprechte interesse in de beweegredenen van je doelgroep kom je al een heel eind.
Aan de slag met CRO? Boek dan een audit of brainstorm met NOBEARS. We helpen je bij succesvolle conversie van je platform.
Boek een brainstorm bij NOBEARS. Laat je gegevens achter en we vertellen je er graag meer over.
Benieuwd naar mogelijke verbeteringen in je systeem, applicatie of campagne? Met een audit van NOBEARS brengen we dit voor je in kaart.